In de media


Februari 2018

Persbericht: Strategische samenwerking AgroVent en OC Verhulst  

verhulst

 

Agrovent en OC Verhulst hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor verdere ontwikkeling, productie en verkoop van geavanceerde droog- en bewaartechniek voor de akkerbouw. Met deze samenwerking spelen de partijen in op de toekomstige marktveranderingen en vragen vanuit de markt.

Agrovent uit Emmeloord bestaat sinds 1992 en richt zich op het ontwikkelen en realiseren van complete bewaarsystemen voor agrarische producten wereldwijd. Met de VaccTek-condensdroogtechniek heeft Agrovent deze baanbrekende technologie, die oorspronkelijk uit Denemarken komt, succesvol op de Nederlandse markt geïntroduceerd. OC Verhulst uit Drunen bestaat sinds 1820, ontwikkelt, produceert en levert luchtbehandelingskasten en is daarin marktleider in Nederland.

Met deze samenwerking zijn beide partijen beter in staat in te spelen op toekomstige marktveranderingen en vragen uit de markt betreffende droog- en bewaartechnieken. OC Verhulst levert klantspecifieke oplossingen (afhankelijk van klimaat, omstandigheden en eisen van de eindgebruiker) en biedt hiermee de mogelijkheid om de kennis van Agrovent betreffende de markt te vertalen in unieke technische oplossingen. Agrovent organiseert de advisering, marketing, verkoop en service, terwijl OC Verhulst de productie en technische doorontwikkeling van de techniek verzorgt.

 

Huub Kasius, algemeen directeur van Agrovent BV:

“De bewaarmarkt voor de akkerbouwproducten als aardappelen, uien en knoflook staat voor grote veranderingen. Wijzigingen in ons klimaat vragen om andere bewaartechnieken, verduurzaming wordt steeds belangrijker en ook het beperken van energiekosten wordt cruciaal voor bedrijven om verder te blijven bestaan in de akkerbouw. Wij geloven dat de VaccTek-condensdroogtechniek hier een sleutelrol bij speelt. Om hier adequaat op in te kunnen spelen en de techniek verder te perfectioneren, is het noodzakelijk extra kennis toe te voegen en flexibiliteit in de productie te vergroten. 

De kennis en ervaring van OC Verhulst op het gebied van luchtbehandeling en hun eigen productie- en ontwikkelingsmogelijkheden in Drunen maakt OC Verhulst de perfecte partner voor Agrovent. Ondertussen levert Agrovent de kennis van de markt en de bestaande techniek. Met deze combinatie ontwikkelen wij ons als dé partij die als geen ander in staat is de komende grote veranderingen van de bewaartechniek van akkerbouwproducten vorm te geven. Bovendien kunnen we nu met trots stellen dat het een 100% Nederlands product is!”

Voor meer informatie over Agrovent bezoekt u de website op www.agrovent.nl. Meer informatie over OC Verhulst via www.orangeclimate.com/nl/ocverhulst.

 


Oktober 2017

Jan van der Spek: "Zo droog zijn onze uien in deze periode nog nooit geweest"

Ajuin kiest voor weersonafhankelijk condensdrogen in nieuwe uienbewaring Tholen

In het afgelopen jaar heeft uiensorteer- en pakstation Ajuin uit Moerkapelle haar locatie uitgebreid met een nieuwe loods van 1.250 m2, goed voor de kistenbewaring van 2.000 ton uien. Het bedrijf van de broers Johan, Paul en Jan van der Spek koos daarbij voor de installatie van een drietal VaccTeks van AgroVent, na eerst deze bewaartechniek in Denemarken aan het werk te hebben gezien. De VaccTeks in zijn de schuur, achter de drukwand van de kistenopslag, ingebouwd. Jan van der Spek is enthousiast over de techniek. "Zo droog zijn onze uien in deze periode nog nooit geweest."

 

Bij Ajuin zijn slechts vier personen op fulltime basis werkzaam en daar is de bedrijfsvoering op aangepast. "Dat zou niet kunnen als we zelf zouden exporteren, want dan moet er altijd iemand op kantoor zitten. Wij richten ons op het bewaren, sorteren en verpakken en voorzien exporteurs van gele, rode en bio-uien in verpakkingen variërend van 1 kilo tot big bags", vertelt Jan. Hij vindt het werken met weinig personeel in een familiebedrijf een groot voordeel. "Het maakt ons flexibel. Als wij niets kunnen verdienen, houden we ons rustig en als het druk is, doen we een stapje harder."

 

De VaccTek-techniek maakt het mogelijk om de uien weersonafhankelijk te drogen. Nu is condensdrogen geen nieuwe techniek, maar Agrovent is er als eerste in geslaagd deze breed toepasbaar te maken in de bewaring van aardappelen en uien. "Het belang van het goed kunnen drogen van uien wordt ieder seizoen meer duidelijk. Een natter en warmer klimaat en de reductie van chemische middelen maakt het steeds moeilijker om uien met zo weinig mogelijk rot en verlies te bewaren. Essentieel hierbij is het bij verwarmen van de lucht waarmee gedroogd wordt, wat nu vooral met gaskachels gebeurt", vertelt Huub Kasius van AgroVent.

 

"Maar het verwarmen met gas heeft nogal wat nadelen. Het is allereerst kostbaar. Eigenlijk wil je voor een goede onderdrukking van schimmels en bacteriën met een temperatuur van 30 graden of meer drogen. Gezien de kostprijs van gas werken veel mensen met een temperatuur van maximaal 20 graden, wat bijvoorbeeld voor rode uien niet voldoende is. Het verbranden van gas brengt juist extra vocht in de schuur. Iedere kilogram gas die wordt verbrand produceert weer 1,6 kg water. De warme, wat vochtige lucht kan juist voor extra condensatie of vochtplekken in de kisten zorgen. Bijna 10% van het gasverbruik is nodig om het door verbranding ontstane water te verwijderen. Daarbij is het inefficiënt, want een groot deel van de kostbare warmte gaat door de luiken weer naar buiten. Daarbij komt nog dat het droogresultaat sterk beïnvloed wordt door de condities van de buitenlucht", vervolgt Huub.

 

Met de VaccTek-techniek is hier een oplossing voor gevonden, waarmee er een compleet nieuwe wijze van drogen en bewaren ontstaat. Onafhankelijk van de buitenlucht en zonder verwarmen met gas worden droogtijden gehaald die 50% korter zijn en tot 80% minder energie verbruiken. "Het maakt je een stuk bedrijfszekerder en dat resulteert in kwaliteitsbehoud. Met name in het oogstseizoen kunnen we de uien nu veel sneller drogen. Andere jaren kwamen de plantuien wel eens van het land bij een temperatuur van 20-25 graden en een luchtvochtigheid van 90%. Nu kunnen we die gelijk 'vol gas' zonder gas drogen", vertelt Jan van der Spek.

 

Het resultaat van de VaccTeks is ook heel direct zichtbaar, want het water loopt, in natte omstandigheden met een straal tegelijk weg. "Per VaccTek kan er zelfs 160 liter water per uur worden afgevoerd", vertelt Jan. Hij ziet het als een groot voordeel dat het een compleet geïntegreerd systeem is. "We gebruiken weinig koudemiddelen, De bewaring wordt nog steeds met de bewaarcomputer bewaakt en geregeld, waardoor we maximaal kunnen sturen. Daarbij benutten we de warmte van condens volledig. Alle energie die vrijkomt wordt gebruikt om de uien te verwarmen."

 

"De laatste bewaren we een toenemend volume biologische uien. Met de biologische uien komt het in de bewaring nog nauwer en we zien nu al dat het onze uitval beperkt. Zo kunnen we de rotte uien goed wegdrogen. Andere jaren kon je na een droge oktober- en een natte november maand nog weleens niet goed drogen. Nu gaat de deur dicht en droog je als een tierelier. Het mag dan wat kosten, maar ik denk wel dat het de toekomst is", besluit Jan.

 

Klik hier voor het originele artikel. Bron: uiennieuws.nl

 

ajuin3 ajuin2 ajuin6
     
ajuin4 ajuin1 ajuin5